رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست در اولین نشست خبری با اصحاب رسانه بر تقویت دیپلماسی در حوزه محیط‌زیست تأکید کرد .
به گزارش کافه اقتصاد از پایگاه اطلاع‌رسانی سازمان حفاظت محیط‌زیست، اولین نشست خبری دکترعلی سلاجقه، معاون رئیس‌جمهوری و رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست با حضور اصحاب رسانه‌های داخلی و خارجی، ظهر امروز در سالن همایش‌های بین‌المللی سازمان حفاظت محیط‌زیست برگزار شد.
سلاجقه در ابتدای این نشست بابیان مقدمه‌ای درباره رویکردهای جدید سازمان در حوزه محیط‌زیست گفت : در دولت سیزدهم سعی کرده‌ایم رویکرد سازمان را از سیاست زدگی به‌سوی دگردیسی ساختار جهت‌دهی کنیم. لذا با ساختار موجود نمی‌توان تغییر و تحولی که مدنظر ما است را به سرانجام برسانیم و تلاش کرده‌ایم که با تغییر ساختار منطبق بر قوانین و اهداف  سازمان و با استفاده از ظرفیت‌های موجود،کارکرد آن را ارتقاء دهیم .

تلاش برای تأمین حق‌ آبه تالاب‌ها

رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست گفت: درزمینهٔ تأمین حقابه ها با وزارت نیرو مذاکره کردیم و سازمان حتماً حقابه محیط زیستی کشور را تأمین خواهد کرد.

وی اظهار داشت: به‌عنوان‌مثال حقا به دریاچه ارومیه حدود ٣.۴ میلیارد مترمکعب است که قرار است از مسیر ۴٠ درصد صرفه‌جویی در بخش کشاورزی و یک میلیارد مترمکعب هم از سد باب و سیلوِ و بقیه نیز از بخش‌های تصفیه فاضلاب‌ها تأمین شود.

وی تأکید کرد: الگوی تأمین حقا به دریاچه ارومیه می‌تواند به سایر تالاب‌های کشور تعمیم داده شود و این هم جزو برنامه‌های ما است.
سلاجقه درباره نحوه فعالیت ستاد احیای دریاچه ارومیه گفت: در ستاد احیا، کارهای سخت‌افزاری آب‌رسانی به دریاچه انجام شد و بسیاری از پروژه‌ها تمام‌شده و برخی در حد ٧٠ درصد پیشرفت داشته‌اند و کار تونل کانی سیب نیز به‌زودی تمام می‌شود و آب در آن رهاسازی خواهد شد.

معاون رئیس‌جمهوری گفت: اکنون کارهای نرم‌افزاری باید انجام شود و معاونت محیط‌زیست انسانی سازمان کار جامعی در این زمینه انجام داده که می‌تواند الگوی مناسبی برای همه تالاب‌های کشور باشد. در این طرح بحث تغییر کاربری با جدیت دیده‌شده که خوشبختانه آماده ارائه است.

اجازه نمی‌دهیم تالاب انزلی به دریاچه ارومیه تبدیل شود

سلاجقه درباره وضعیت تالاب انزلی گفت: تالاب انزلی مانند سایر تالاب‌ها یکی از سرمایه‌های کشور است و اجازه نمی‌دهیم هم انزلی و هم سایر تالاب‌ها به دریاچه ارومیه دیگری تبدیل شوند، هرچند اکنون وضعیت تالاب انزلی چندان مناسب نیست ، بحث رسوب‌گذاری‌ها، گونه‌های مهاجم، فاضلاب و سموم، شرایط این تالاب را دشوار کرده است.

وی اظهار داشت: اکنون خفگی تالاب اتفاق افتاده و وجود گونه‌های مهاجم آن را شکننده کرده است، اگر اعتبار حفاظت از تالاب مصوب شود بدون وقفه نسبت به دریافت آن اقدام خواهیم کرد و اجازه نمی‌دهیم که تالاب به مرحله حاد برسد.

ادغام سازمان محیط‌زیست و منابع طبیعی اتفاق مبارکی خواهد بود

سلاجقه درباره ادغام سازمان حفاظت محیط‌زیست و سازمان جنگل‌ها مراتع و آبخیزداری اظهار داشت: با ادغام سازمان محیط‌زیست با حوزه آب موافق نیستم و معتقدم مجموعه محیط‌زیست و منابع طبیعی باهم یکی هستند، بر این اساس فکر می‌کنم با این ادغام از خیلی از موازی کاری‌ها زمین‌خواری‌ها و اتفاقات نامیمون جلوگیری می‌شود.

رئیس سازمان محیط‌زیست بابیان اینکه‌هرصنعتی که بخواهد احداث شود، به گنجینه گران‌بهای طبیعی اطرافش توجه نمی‌شود، گفت: چون مؤلفه‌های زیستی مانند آب‌وخاک اطراف آن صنعت ارزش‌گذاری اقتصادی صورت نمی‌گیرد، درحالی‌که ارزشیابی محیط‌زیست از اولویت‌های ارزیابی‌های جهانی است، باید در هر مجموعه‌ای ارزشیابی زیست‌محیطی انجام شود. زمانی که آب‌وخاک یک منطقه از دست می‌رود دیگر جایگزینی ندارد بنابراین اگر قرار است صنعتی ایجاد شود ابتدا باید ارزیابی زیستی و ارزش‌گذاری صورت گیرد.

وی تأکید کرد: در این زمینه باید قوی عمل کنیم ازاین‌رو شاید نیاز باشد به سمت‌وسوی ساختار قوی‌تر حرکت کنیم. اصل محیط‌زیست محیط طبیعی آن است و انسان آن را دستخوش تغییر کرده، اگر قرار باشد مدیریت جامع اعمال شود باید با ساختاری قوی و حاکمیتی پیش رویم.

متناسب با هر حوضه آبی بهره‌برداری نکردیم

سلاجقه درباره وضعیت فوق بحرانی فرونشست در کشور گفت: طبیعت را بر مبنای داشته‌ها و توان اکوسیستم مدیریت نکردیم و به همین دلیل با مشکل مواجه شدیم. درحالی‌که بیلان آب در هر حوضه آبخیز مشخص است، هرجایی توانستیم و بر اساس مطالبات مردمی برای ایجاد اشتغال بدون توجه به آمایش سرزمین کشور اقدام کردیم، بدون توجه به الگوی کشت، به تغییر کاربری پرداختیم و سفره‌های آبی را تخلیه کردیم، هنوز هم در استان اصفهان در شرایط بحرانی فرونشست قطب صنعتی سفره‌های آبی را تخلیه می‌کند.

وی اظهار داشت: مطالبه مردم بیکاری و مشکلات اقتصادی است، این مشکلات باید رفع شود اما اجرای آن باید به دست متخصصان امر سپرده شود تا کمترین آسیب به محیط‌زیست وارد شود. با برداشت‌های بی‌رویه پوسته زمین با مشکل مواجه شده است، چاه‌های غیرمجاز زیادی وجود دارد که بی‌رویه آب‌های زیرزمینی را به سطح می‌آورند.

دستاوردهای اجلاس گلاسگو
رئیس سازمان محیط‌زیست در ادامه درباره دستاوردهای اجلاس جهانی تغییرات اقلیم که در شهر گلاسگو برگزار شد، گفت: تغییر اقلیم موضوع اساسی است و مبتنی بر تغییر اقلیم، تنوع زیستی هم دچار مشکل شده است و شرایط اقلیمی همه دنیا را متأثر کرده است که در کشورهایی ازجمله کشور ما شرایط شکنندگی بیشتری دارد.

وی در ادامه افزود: در اجلاس پاریس پیش تعهدی که امضا شد تعهدآور نیست و مجلس شورای اسلامی باید آن را مصوب و ابلاغ کند.

سلاجقه در ادامه گفت: ۴ درصد پیشنهاد کاهش گازهای گلخانه‌ای داده‌ایم و ۸ درصد منوط به رفع تحریم‌هاست. شبهاتی باید رفع شود. اما بحث مشکلات لایه ازن و گازهای گلخانه‌ای را چه کسانی ایجاد کرده‌اند؟ این فرایند در بازه‌ای طولانی‌مدت اتفاق افتاده است، الآن به نتیجه رسیده‌اند که کشورهای دارای منابع انرژی، پول بهبود وضعیت طبیعت را بدهند، این‌یک سیاست استعماری است. ما با توجه به سیاست‌های ابلاغی رهبری، به‌صورت داوطلبانه ۴ درصد پیشنهاد داده‌ایم که ۱۷ میلیارد هزینه دارد وقتی به ۲۱ درصد برسد بیش از ۵۰ میلیارد هزینه دارد.

سلاجقه گفت: کشورهایی که طبیعت دنیا را آلوده کرده‌اند و محیط‌زیست را از بین برده‌اند و دنیا را تخریب کردند الآن به اینجا رسیدند که از فنّاوری برای رفع این مشکلات استفاده کنند و تأکیددارند که کشورهای درحال‌توسعه پول و هزینه تلطیف آب‌وهوا را بدهند اما این سیاست کاملاً استثماری است و چه دستاوردی برای ما دارد. درنهایت در اجلاس گلاسگو تعهدی امضاء نشد.

سلاجقه گفت: با این شرایط به کشوری که تروریسم اقتصادی محاصره‌اش کرده می‌گویند به تعهدات خود عمل کنید. جاده یک‌طرفه به سامان نخواهد رسید.  سیاست‌های ابلاغی مقام معظم رهبری فوق‌العاده مدبرانه است و شاید چندان به آن عمل‌نکرده‌ایم اما خوشبختانه کارهایی انجام‌شده است. این سیاست‌ها در بحث جامع‌نگری فوق‌العاده بسیار مترقی و روبه‌جلو است.

وی افزود: کشور منطقه ما در اجلاس پاریس نه به‌صورت کمی که به‌صورت کیفی متعهد شده بود و در اجلاس اخیر هم عربستان و قطر مواضع خوبی داشتند. ما باید دیپلماسی محیط زیستی را ارتقا دهیم. ما از بعد حاکمیتی همکاری‌هایمان را با این کشورها باید گسترش دهیم.

در تصمیم‌گیری ها، معیشت مردم را در نظرخواهیم گرفت

سلاجقه درباره مجوز سازمان برای شکار چهارپایان گفت: سازمان تاکنون مجوزی برای شکارچیان صادر نکرده اما مقوله احصاء سرشماری در دستور کار قرار دارد وادارات کل استانی در حال انجام آن هستند.

وی با تأکید بر اینکه اجازه نمی‌دهیم شکار در میان گونه‌های در آستانه انقراض انجام شود، افزود: زمانی که سرشماری انجام شد بعد از بررسی و به دست آمدن شرایط کلی از حیات‌وحش تصمیم‌گیری خواهیم اما به‌طورقطع در این تصمیم‌گیری معیشت مردم را در نظرخواهیم گرفت.

از لحاظ علمی دنبال توسعه کم اثر هستیم 

معاون رئیس‌جمهور افزود: ازلحاظ علمی دنبال توسعه کم اثر هستیم، اما توسعه‌ای که حداقل خسارت را بزند و محیط‌زیست را حفظ کند. سازمان محیط‌زیست به‌عنوان متولی مجوزها باید خودش به دنبال دستگاه‌ها برود و بگوید من بهترین مسیر توسعه را به شما پیشنهاد می‌کنم. محیط‌زیست به‌عنوان دستگاه ناظر باید در زمان و مکان مناسب وارد عمل شود و بی مدیریتی بقیه نباید دامن آن قرار بگیرد.

وی در خصوص آب‌های ژرف افزود: ما مبتنی برداشته مای کشورمان برنامه نداریم. اما زمینه‌های آبی کشور اعم از آب‌های مرئی و نامرئی باید شناسایی و تعیین حجم شود و باید اولویت‌بندی کنیم. کشورهای حاشیه ما از این آب‌های ژرف استفاده کرده‌اند. ما باید با هزینه کمتر بهترین نتیجه را داشته باشیم.

سلاجقه گفت: ما باید تبیین می‌کردیم و خوشبختانه دنیا هم پذیرفت که ایران به‌صورت داوطلبان کارهای خودش را انجام می‌دهد. ما می‌خواهیم از ظرفیت‌های جامعه جهانی استفاده کنیم. نشست‌ها و رویکردهای خوبی اتفاق افتاد که امیدوارم به منصه ظهور برسد. بیشتر مباحث آلاینده‌ها مطرح بود و ما در این زمینه کار خودش را انجام می‌دهیم. تکالیف دستگاه‌ها مشخص است و عملکردی هم اگر انجام‌نشده بازخواست می‌کنیم.

ما در دیپلماسی آب خوب عمل‌نکرده‌ایم

رئیس سازمان محیط‌زیست با اشاره به طرح انتقال آب دریاچه خزر به سمنان گفت: در بحث انتقال آب، دنیا در انتقال آب تجارب متفاوتی دارد، و انتقال آب بین حوضه‌ای دیده نشده که خیلی موفق باشد. گاهی مسئله آب شرب است که فرق دارد. در بحث انتقال آب دریاچه خزر هنوز اتفاقی نی افتاده و اعتبار اختصاص پیدا نکرده است. ما در دیپلماسی آب خوب عمل‌نکرده‌ایم. ما در مسائل آب‌های بین‌المللی، مباحث آبی و دریاها و اقیانوس‌ها و سفره‌های زیرزمینی قانون خاصی نداریم.

وی با توجه به مسئله سدسازی از سوی کشور ترکیه و حق آب‌ها ایران گفت: نشست خوبی با ترکیه داشتیم و در دستور کار است که حق آبه ها های محیط زیستی را دریافت کنیم.

سلاجقه همچنین در خصوص مسئله مصارف آب در کشاورزی گفت: کشاورزی یکی از بحث‌های اصلی مصرف آب در دنیا و کشور است، مدیریت آب در کشاورزی مدیریت عالمانه‌ای نیست. نقشه الگوی کشت کشور در دست تهیه است و باید فرهنگ‌سازی اتفاق بیافتد که برم بنای برداشت‌های سرزمینی‌مان کشت کنیم.

نقش کانون‌های گردوغبار در کشور

سلاجقه ضمن به کانون‌های گردوغبار در کشور گفت: نقشه کانون‌های اصلی گردوغبار داخلی و خارجی شناسایی و مساحت یابی شده و جهت‌هایش مشخص‌شده است. در استان خوزستان بحث تالاب‌ها اولویت اول ماست و کارهایی انجام‌شده است، ماسال‌های گذشته نشست‌های خوبی با دیگر کشورها داشته‌ایم و آن را ادامه می‌دهیم که از ظرفیت‌های منطقه‌ای‌مان کمک بگیریم.

الگو گیری در مدیریت تالاب‌های خوزستان

سلاجقه در خصوص استفاده از الگوهای موفق در مدیریت تالاب‌ها گفت: در شرایط کم‌آبی در بحث الگو گیری از طرح دریاچه ارومیه می‌توانیم تالاب‌های استان خوزستان را مدیریت کنیم.

وی در ادامه  با اشاره به مشکل ریز گردها که در استان خوزستان و سایر استان‌ها که با آن درگیر هستند، گفت: در این بخش مطالعات خوبی توسط مرجع ملی گردوغبار صورت گرفته است که با اقدامات صورت گرفته و با تهیه نقشه داخلی و خارجی بتوانیم با برنامه‌ریزی‌های کارآمد در رفع این مشکل گام برداریم.

وی در پاسخ به خبرنگاری در خصوص سد چم شیر گفت: این مسئله در دولت مطرح شد که امیدواریم  در آینده چالش سد گتوند در این سد اتفاق نیافتد. اما باید با انجام  مطالعات و ارزیابی‌های محیط زیستی و کارشناسی نقاطی که زیرآب خواهد رفت مشخص شود.

سلاجقه در ارتباط با ارتقاء جایگاه محیط‌بانی در کشور، گفت: در مبحث محیط‌بانی آنچه در طی این سال‌ها اتفاق  افتاد بحث  افزایش  دریافتی این عزیزان و تجهیز پاسگاه‌های محیط‌بانی بوده است که در نظر داریم با  نشست‌ها و گفتگو با سازمان ادار ی واستخدامی  به دنبال ساماندهی وضعیت پرسنلی  این عزیزان باشیم .
خاطر نشان می شود در این نشست خبری مدیران ارشد سازمان نیزحضور داشتند .

  • منبع خبر : پایگاه اطلاع‌رسانی سازمان حفاظت محیط‌زیست